17 Ekim 2020 Cumartesi

 

                                                    

                                           Karşılıklı tolerans!


Facebook'ta aylar önce,  Genel  Seçim Sonuçları açıklanmadan dakikalar evvel..sayfamda " İyi haberler!" diye bir başlık atmıştım..

Sadece iyi haberler şeklinde bir başlık bile bazen farklı insanların  kafalarında kendi görüş ve düşüncelerine göre farklı algılanabiliyor..

İbranice'de kısaca  İyi haberler!  demek; " Dilerim iyi haberler gelir!" olarak algılanabilir.. Ve bir de tabii, " Haberler iyi ! "  şeklinde bir anlam da ifade edebilir!!

Benimse o günkü mesajım, " Dilerim sonuçlar hayırlı olur şeklinde idi!! Fakat bu başlığı atar atmaz  sayfamdan , sanırım siyasi görüşlerinde radikal olan birisi, hiç vakit kaybetmeden  " Yoksa sen Bibi'yi mi destekliyorsun? "!! Eğer öyleyse beni sayfandan hemen  çıkar gibilerinden bir yorum yapmıştı!!"

Senelerce saygıyla ve sempatiyle yazıştığım bir insan bir anda böylesi bir tepki verebiliyordu.

Yani insanlar sizin siyasi fikirleriniz yüzünden bir anda sizi silebiliyorlar..

Facebook'taki arkadaşlarımla , hatta normal hayattaki ahbaplarımla , dostlarımla arama siyaseti genelde karıştırmamayı tercih ederim. Çünkü her insanın benimle aynı düşünmediğinin farkındayım. Ve bir çok kez kişilerin siyasi fikirleri yüzünden birbirlerine olan toleranslarını kaybedettiklerine şahit oldum bugüne dek.

Bense karşımda çok uç fikirler savunan insanlara bile genelde cevap vermemeyi tercih ediyorum. Politika yüzünden insanlarla kişisel bir savaşa girmek bana ne getirebilir. Sinir, kavga ve gereksiz bir çatışmadan başka...

Yanılıyor da olabilirim..

Son seçimlerde Bibi Netanyahu'ya bir kez bile oyumu vermememe rağmen, yargısı daha bitmemiş, bir insanı  direk infaza götürmeğe hevesli olan insanları anlamakta zorlanıyorum. Fakat konu bu değil.

Konu insanların başkalarının kendilerinden farklı fikirlere sahip olmalarına bile tahammül gösterememeleriyle  ilgili.. Ve bu çok çok üzücüdür.

Bir taraftan, sol görüşlü olmaktan, adaletten , demokrasiden, çok seslilikten, liberalizmden bahseden insanlar bunlar.. Ne mutlu onlara!!  Ancak diğer taraftan aynı insanlar kendileri gibi düşünmeyene karşı çok büyük bir fanatizmle tepki verebiliyorlar ki. Bu tepkileri, ifade etmeğe çalıştıkları  o ideolojiyle büyük bir zıtlık gösteriyor mutlaka..

Bir insan eğer liberal ise gerçekten..demokrat ve çok sesli bir toplum içinde yaşamak için savaştığını iddia ediyorsa, kendi gibi olmayanı hor görmemeli, küçümsememeli ve onu bertaraf etmeğe çalışmamalı..

Onların amacı toplumda sadece sol gürüşü hakim kılmak ise eğer, o zaman o çok savundukları liberal toplum nerede ? Ya demokrasi????

Liberalizm, her görüşün, her düşüncenin toplumda kabul görülmesi değilmidir?

İdeal bir toplum için düşündükleri kriteryonlarda bir çelişki var bence!!

Halbuki tahammül göstermeği bilmek önemli..

Ben sanırım ne yeterince sağ ya da sol 'um ..

Ama yine önemli olan bu değil..

İnsanların büyük çoğunluğu benim gibiler aslında..

İnsanların çoğu sadece adil  bir yönetim istiyorlar. Rahat bir yaşam ve daha güvenli  bir gelecek için kendilerine hizmet verecek bir lider arayışındalar.

Bu arayış içinde, belki her grubun görüş açıları farklılıklar gösterebilir.

Bu da eğitim, inanç ve aile değerlerine göre oluşan şeyler.

Sağ ya da sol'da birbirlerinin gözlerini çıkarmak isteyecek kadar radikallerse bence çoğunluk değiller..

Sokaklara çıkan insanların büyük bir bölümü de yine çoğu zaman daha iyi imkanlar için bağırıyorlar.

Ama dilerim her ne pahasına olursa bugünkü çekişmelere yağ döken kimi siyasi avantaj arayışı güden ve sivil bir devrim gerçekleştirmek pahasına olayları kullananarak  insanları kızıştırmaya çalışan kimi menfaat peşindekiler dileklerine kavuşamazlar..


Batya R. Galanti





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İsrael'e yapılan baskı

Israel'in müteffikleri, Amerika ve Almanya her geçen gün Israel'e verdikleri desteklerinde geri adım atarlarken, bu ülkelerdeki kamu...